Curiozități despre București, ce nu știai despre capitala României

Stefan Alexiu
5 Min

București, metropola care servește ca capitală a României, se remarcă prin bogata sa istorie și patrimoniu cultural, oferind vizitatorilor o gamă variată de atracții fascinante. De la monumentele istorice impresionante la animata sa viață de noapte, Bucureștiul satisface diverse gusturi și preferințe. Cu toate acestea, chiar și cei care cred că cunosc în detaliu această splendidă metropolă pot fi surprinși de câteva aspecte mai puțin cunoscute ale acesteia. În continuare, vă prezentăm curiozități despre București.
Curiozități despre București
Calea Victoriei, una dintre arterele simbolice ale Capitalei, a fost inițial traseul pionier în construcția de drumuri în București. În vremurile trecute, această stradă era pavată cu trunchiuri de copaci și poarta denumirea sugestivă de „Drumul de Lemn”. Bulevardul cu cele mai multe clădiri declarate monument istoric din București este Calea Victoriei.
Calea Victoriei
Bucureștiul a devenit capitala Țării Românești în 1659, sub domnia lui Gheorghe Ghica, din ordin turcesc, pentru a avea o capitală în zona de câmpie și aproape de Dunăre.
Tramvaiele din București au fost copiate după un tramvai vest-german adus aici în probe în anul 1970.
Una dintre cele mai vechi construcții din București este Hanul lui Manuc, care datează de la începutul secolului al XIX-lea.
Hanul lui Manuc

Gara Filaret, inaugurată în octombrie 1869, reprezintă cea mai veche stație de tren din București. La doar un an distanță, a fost înființată și Gara de Nord.
Gara Filaret
Palatul Telefoanelor, cea mai înaltă clădire din București până în 1970
Palatul Telefoanelor

Cădirea Palatul Telefoanelor a fost construită în stil zgârie-nori. Până în anii 70 a fost considerată cea mai înaltă clădire din Capitală.
Inspirat de Arcul de Triumf din Paris, cel din București este o marcă a recunoștinței față de eroii din Primul Război Mondial. Inițial, a fost construit din lemn, între anii 1921-1922. Uterior, în perioada 1935-1936, a fost renovat, iar în prezent măsoară 27 de metri înălțime și are o formă paralelipipedică.
Arcul de Triumf

Grădina Botanică din București este una dintre cele mai vechi grădini din București
Grădina Botanică
Palatul Parlamentului, cunoscut și sub numele de Casa Poporului, se clasează ca a doua cea mai mare construcție administrativă din lume în ceea ce privește suprafața, după Pentagon. Edificată pe fosta locație a Dealului Spirii, clădirea se întinde pe o suprafață desfășurată de 365.000 de metri pătrați.
Palatul Parlamentului
Biserica Domnească, situată în Centrul Vechi pe strada Lipscani, reprezintă una dintre cele mai vechi biserici din București. Aceasta a fost construită de către Mircea Ciobanul în timpul primei sale domnii, între anii 1545-1554.
Biserica Domnească
Casa Capșa a fost distinsă cu medalia de aur în anul 1900, la expoziția de la Paris, pentru produsele sale de cofetărie. Familia Regală obișnuia să ofere bomboanele fabricate aici în timpul vizitelor oficiale.
Casa Capșa

Teatrul Național este primul teatru apărut în București,  pe 21 decembrie 1852. Acesta a fost cu piesa de teatru „Zoe sau Amantul Împrumutat”.
Teatrul Național
Cercul Militar Național a fost construit în anul 1912 cu fonduri obținute din donații, subscripții și cotizații ale ofițerilor. Acesta a fost ridicat pe locul fostei mănăstiri Sărindar, pe un teren mlăștinos.
Cercul Militar Național
Spitalul Colțea, fondat în secolul al XVIII-lea, este cel mai vechi spital din București și un monument istoric important.
Spitalul Colțea
Hotelul Intercontinental a fost construit în anii 70 și era cea mai înaltă clădire din București la acel moment. O clădire cu 25 de etaje.
Hotelul Intercontinental
Muzeul Țăranului Român a fost declarat Muzeul European al Anului în 1996.
Muzeul Țăranului Român
Mița Biciclista, pe numele său real Maria Mihăescu, a fost prima femeie pe bicicletă din București.
Casa Mița Biciclista
Sursa: ego.ro 

Distribuie articol