Fermierii români iau în calcul proteste împotriva cerealelor ucrainene

Stefan Alexiu
2 Min

Fermierii români iau în calcul proteste dacă guvernul nu interzice importul anumitor produse agro-alimentare din Ucraina. Agricultorii cer măsuri urgente, după ce Comisia Europeană a renunțat la interdicțiile care se aplicau în România și în alte patru state din estul Europei.
 
Asociațiile de profil vor să definitiveze lista extinsă a produselor până, cel târziu, în aceasta seară. Și fermierii bulgari au anunțat proteste pentru astăzi.
Astăzi Kievul trebuie să prezinte planul de acțiune, iar apoi Guvernul României va lua o decizie. Sunt pe masă două variante de lucru, susțin surse din executiv.
Una ar fi interzicerea importurilor produselor agricole din Ucraina, pentru încă o perioadă de timp, în baza unei decizii unilaterale a Guvernului României. A doua variantă ar fi ca, din resurse bugetare, executivul să ofere compensații financiare directe fermierilor români sub forma unei scheme de sprijin.
Vezi și Despăgubiri de secetă pentru fermieri de peste 280 milioane de lei
Problema principală a acestei variante este că nu va putea fi adoptată imediat, fiindcă e vorba de un ajutor de stat, ce trebuie notificat Comisiei Europene.
Liderii Uniunii Europene nu protejează interesele UE, a declarat Istvan Nagy, ministrul ungar al Agriculturii, duminică la radioul public, citat de agenţia MTI.
„Suntem martorii acţiunii marelui capital multinaţional de a achiziţiona noi pieţe”, a spus el.
Comentând decizia guvernului ungar de a menţine şi extinde interdicţia asupra produselor cerealiere ucrainene, Nagy a declarat în interviu că Uniunea Europeană îi protejează pe „aşa-zişii fermieri ucraineni”, care sunt „de fapt companii şi investitori din SUA, Arabia Saudită şi Ţările de Jos”.
Ungaria a propus ca UE să creeze un fond de taxe de tranzit pentru a sprijini transportul terestru al cerealelor ucrainene, astfel încât să fie transportate în Africa şi Peninsula Arabică din Croaţia şi porturile libere nordice (ale Europei n.r.), a notat el.
Articolul Fermierii români iau în calcul proteste împotriva cerealelor ucrainene apare prima dată în Agroteca.

Distribuie articol