„Piața utilajelor de construcții și producție este un roller-coaster”, spune Liviu Neagu, director general Bergerat Monnoyeur (BM), dealerul Caterpillar (Cat) în România, parte a Grupului Monnoyeur. Șeful BM România descrie astfel piața de utilaje care are creșteri și scăderi anuale de amploare, făcând aproape imposibil de prezis ce se va întâmpla în următorul an.
Piața de construcții și utilaje de construcții este în creștere în 2023, o perioadă bună pentru construcții în general, dat fiind avansul luat de proiectele de infrastructură cofinanțate de Uniunea Europeană. De altfel, banii din subvențiile europene acoperă 60% din achiziția de utilaje din țara noastră, adică aproximativ 1.000 de utilaje din totalul de 2.806 utilaje comercializate în primele nouă luni ale anului. Creșterea din trimestrul al treilea a fost de 32% comparativ cu același trimestru din 2022. „Estimăm un record anul acesta de 3.800 de utilaje comercializate în acest an. Maximul anterior a fost de 3.272 de utilaje în 2008, dar în 2009 vânzările au coborât la 522”, explică Liviu Neagu.
Creșterea de anul acesta s-a datorat extensiei programului de finanțare derulat în perioada 2014-2020, precum și proiectelor de infrastructură mare. Buldoexcavatoarele reprezintă 27% din totalul de utilaje de construcții, iar cota de piață a Cat pe această categorie este de 33% (1 din 3). „Piața se îndreaptă spre maturitate, iar acest lucru se vede prin creșterea numărului de utilaje specializate, așa cum sunt excavatoarele – cu dimensiuni de la 1,5t la 90t. În 2023 excavatoarele vor reprezenta 36% din totalul utilajelor vândute și unul din patru excavatoare este Cat”, a mai arătat Liviu Neagu.
Absorbția fondurilor europene a crescut de la 79% în exercițiul financiar 2007-2013 până la 83,04% în 2014-2020. Procentul a fost atins doar după extensia de timp acordată de Comisia Europeană pentru proiectele în desfășurare, altfel rata de absorbție ar fi fost de circa 60%.
Bergerat Monnoyeur este implicat inclusiv în consilierea clienților în atragerea fondurilor europene, aceasta fiind una dintre activitățile din România derulate în parteneriat cu consultanții pe fonduri europene. Grupul francez oferă servicii și consultanță din 1906, având activitățile principale în șase direcții: construcții, energie, agricultură, închiriere, digitalizare și servicii specializate. Cifra de afaceri globală a grupului care a reușit să supraviețuiască prin perioade de război mondial și crize de tot felul, s-a dublat în ultimii ani și a ajuns la 3,2 miliarde euro anul trecut. La nivel global are 8.700 de angajați, în 23 de țări de pe cinci continente și „sperăm să adăugăm cea de-a 24-a țară în următoarele luni”, spune Liviu Neagu.
În România, compania a avut o cifră de afaceri de 534 milioane lei anul trecut, iar anul acesta estimează atingerea bornei de 150 milioane euro (750 milioane lei), cu 36% mai mult decât anul trecut. „Cu 270 de angajați și peste 1.300 de utilaje livrate, ne aflăm între primele 500 de companii din România”, arată Neagu. Compania are în România un sediu central, șapte birouri regionale și două ateliere de service.
Problema de „roller-coaster”, adică impredictibilitatea prezentă în țara noastră, face ca utilajele să fie cu câteva procente mai scumpe decât în alte state, unde piața este mult mai stabilă. Iar costurile mai mari afectează competitivitatea companiilor românești, inclusiv în licitațiile desfășurate în România. „Eu îmi doresc ca în România să vedem la lucru companii românești, dar îmi doresc să le vedem la lucru și în alte țări, cum ar fi în Ucraina, la reconstrucția țării vecine, iar pentru asta ai nevoie și de competitivitate”, explică Liviu Neagu.
„Bergerat Monnoyeur, ca dealer Caterpillar, își asumă rolul de a participa la construirea unei piețe mature, luând unele măsuri cheie de a-și susține partenerii și clienții prin consultanță pentru obținerea de fonduri europene, cu perioade de grație pentru clienții fideli, programe de finanțare personalizate prin Cat Finance sau extensie de garanție. Grupul se va implica mai ales prin reducerea amprentei de carbon cu 3% printr-o serie de măsuri bine planificate, cum ar fi utilizarea de materiale 98% reciclabile utilizate de producători în realizarea noilor echipamente, prin tehnologiile inovatoare care vor reduce cu circa 25% consumul de combustibil, precum și optimizând utilizarea tehnologiei prin reducerea cu 10% a timpului la relanti și cu 7% a amprentei de carbon prin operarea eficientă a utilajelor. Fiecare divizie din grupul Monnoyeur are un calendar bine stabilit pe partea de inovație pentru a îndeplini planul de reducere a impactului asupra mediului”, a mai spus Liviu Neagu, care a arătat și că se urmărește investiția în oameni și echipe în perioada următoare, după ce s-a investit în locații, în zona de piese de schimb și logistică și în livrarea expres oriunde în țară.
Vestea bună pentru anii următori, care rămân impredictibili și fiscal, cu multe probleme legate de inflație, dobânzi ridicate și consum în scădere, este că fondurile europene ne pot ajuta să menținem o creștere economică de 2-3%. „Fondurile europene, dacă le putem atrage, ne-ar putea menține o creștere economică de circa 3% pe an. Dar trebuie să punem banii în mișcare, iar deocamdată mai avem 30 de jaloane din PNRR neîndeplinite. Și instabilitatea fiscală nu ne ajută deloc”, spune Iancu Guda, CEO Coface Services. „Sectorul de construcții a crescut cel mai mult în ultimii cinci ani (2018-2022), inclusiv în 2023 a urcat cu 14%. La fel, retailul a crescut accelerat, inclusiv cu partea de logistică”, a spus Iancu Guda, care a arătat și că Bergerat Monnoyeur a reușit, în ultimii 15 ani, o cifră de afaceri cât ambii competitori de pe locurile doi și trei din clasament.
„Nu doar utilajele ca atare ne duc la această performanţă, ci faptul că avem un pachet întreg, începând de la echipe, avem o finanţare captivă, avem consilieri tehnici şi economici pentru achiziţia de utilaje, lucrăm cu alţi parteneri, cum sunt consultanţii pe fonduri europene care sunt profesionişti şi toate aceste elemente fac să ajungem, aş spune eu, pentru al 10-lea an, cel puţin, consecutiv, lider pe piaţa utilajelor de construcţii din România”, spune Liviu Neagu.
Totuși, provocările cu care ne confruntăm anul viitor vin tot din mediul politic și geopolitic, după cum a arătat Liviu Neagu, care a punctat că este obligatoriu să continuăm investițiile și proiectele importante deja începute sau în pregătire, deoarece avem nevoie s le ducem până la final indiferent de evenimentele de pe scena politică.