Mediul de afaceri din România în momentul actual

0
208

Antreprenoriatul din România resimte chiar și la mai bine de 30 de ani de la prăbușirea comunismului urmărilor decenii de economie centralizată. Cu toate că efectele capitalismului se văd în mediul afaceri, există numeroase aspecte care sunt considerate ca fiind obstacole din perspectiva antreprenorilor din diverse domenii pentru dezvoltarea unor afaceri care să concureze cu succes pe piața europeană și chiar internațională.

În opinia celor mai mulți dintre antreprenorii români, mediul de afaceri din România poate fi caracterizat prin prisma instabilității fiscale ca urmare a schimbării frecvente a legilor care reglementează acest domeniu și prin prisma instabilității politice care nu oferă un cadru stabil pentru a face previziuni pe termen mediu și lung. Aceste aspecte nu oferă siguranță și predictibilitate antreprenorilor. În consecință pentru cei care își doresc să intre pe piața antreprenorilor în România există numeroase temeri cu privire la reușita afacerilor pe care aceștia își doresc să le dezvolte.

O altă caracteristică a mediului de afaceri din România se referă la problemele cauzate de lipsa forței de muncă calificată. Exodul unui număr foarte mare de profesioniști din domenii diferite către țări din vestul Europei și dincolo de ocean reprezintă o adevărată provocare pentru antreprenorii care caută forță de muncă calificată și care sunt dispuși chiar să plătească salarii cu mult peste media salarială din țara noastră. Discrepanța dintre programele educaționale și cererea de forță de muncă este o altă caracteristică ce pune în dificultate mediul de business românesc. Numeroși absolvenți de studii superioare nu găsesc oportunități de muncă pe domeniul pe care s-au pregătit, iar pe de altă parte sunt domenii de business care au mare nevoie de oameni calificați și care nu găsesc suficient de multe persoane pregătite, fiind nevoie de o calificare la locul de muncă, acest lucru însemnând costuri de timp și costuri financiare suplimentare.

Calificare locuri de munca Romania

Dacă aceste aspecte sunt printre problemele cu care se confruntă antreprenorii care au acumulat deja în spate ani de experiență în domeniul de business, trebuie spus că există și alte elemente care sunt specifice mediului de business românesc. Lipsa de pregătire a numeroșilor antreprenori este un astfel de element care vine să caracterizeze numeroase business-uri care sunt lansate pe piață. Deși în foarte multe cercetări de piață foarte mulți dintre respondenți spun că au participat la diferite cursuri de antreprenoriat, cei mai mulți nu ajung să înceapă o afacere din cauza lipsei de resurse financiare proprii și din cauza condițiilor de creditare de cele mai multe ori dezavantajoase. Mai mult, programele de finanțare în antreprenoriat susținute de stat sunt de cele mai multe ori dificil de accesat și întârziate. Pe de altă parte avem acele persoane care se lansează în antreprenoriat pornind doar la faptul că dispun de resursele necesare pentru acest lucru, fără a avea pregătirea și experiența necesare pentru a reuși în domeniul de business.

Conform specialiștilor toate aceste aspecte care descriu mediul de afaceri românesc în ultimii ani fac din mediul de business unul foarte vulnerabil în fața unor eventuale crize financiare la nivel internațional. În vederea unui mediu de business stabil toate aceste aspecte trebuie soluționate printr-o colaborare a sectorului public și a sectorului privat.

Mediul de afaceri din Romania

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here