NATO cumpără obuze de artilerie de 155 mm în valoare de 1,2 miliarde de dolari

Andrei C.
3 Min

NATO cumpără obuze de artilerie de 155 mm în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Marți, 23 ianuarie 2024, Agenția NATO de Sprijin și Achiziții (NSPA) a încheiat contracte pentru achiziționarea a 220.000 de obuze de artilerie de 155 de mm în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

NATO cumpără obuze de artilerie de 155 mm în valoare de 1,2 miliarde de dolari, testând capacitatea de achiziții în comun a Alianței.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a subliniat că achiziționarea de muniție este importantă pentru apărarea teritoriului Alianței, completarea propriilor stocuri și sprijin militar continuu pentru Ucraina.

NATO cumpără obuze de artilerie de 155 mm în valoare de 1,2 miliarde de dolari
„Acest lucru demonstrează că achiziții în comun testate de structurile NATO dau rezultate. Războiul Rusiei în Ucraina a devenit o luptă pentru muniție, așa că este important ca aliații să își reînnoiască propriile stocuri, continuând să sprijinim Ucraina”, a spus el.

Potrivit directorului general al Agenției de Sprijin și Achiziții NATO (NSPA), Stacy Cummings, timpul estimat de livrare pentru obuzele comandate este de 24-36 de luni.

Organizația a reamintit că, de când liderii aliați au fost de acord cu Planul de acțiune pentru producția de apărare al NATO în iulie 2023, NSPA a fost de acord cu contracte pentru muniție în valoare de 10 miliarde de dolari, potrivit mil.in.ua.

Achizițiile recente ale NSPA includ un contract de 5,5 miliarde de dolari pentru 1.000 de rachete Patriot, ca parte a unei comenzi comune din Germania, Olanda, România și Spania, membri ai inițiativei European Sky Shield.

Comenzile NATO includ, de asemenea, obuze de artilerie de 155 mm, rachete ghidate antitanc și muniție pentru tancuri în valoare de 4 miliarde de dolari.

În noiembrie 2023, agenția de achiziții a NATO a optat să cumpere șase avioane E-7A Wedgetail, cu un contract care urmează să fie semnat în 2024.

În decembrie 2023, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare a 940 de rachete noi pentru MANPADS FIM-92K Stinger Block I către trei țări europene.

Costul total estimat al furnizării de rachete antiaeriene, echipamente aferente și alte elemente de asistență tehnică și logistică este de 780 de milioane de dolari.

Distribuie articol