Piața imobiliară din România încheie o primă jumătate de an cu rezultate modeste

BusinessTime
2 Min

Piața imobiliară din România dă ceva semne de lentoare pe mai multe segmente la finalul primelor șase luni ale anului. Piața spațiilor logistice și industriale oferă cele mai promițătoare rezultate, cu o creștere a închirierilor de 25%.
Astfel, potrivit datelor Colliers, în prima jumătate de an s-au închiriat aproximativ 500.000 de metri pătrați de spații logistice moderne, aproape dublu comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
În zona de birouri, prima jumătate de an a avut în București un volum de închirieri în creștere cu peste 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, la aproximativ 160.000 metri pătrați.
Pe de altă parte, cererea nouă de spații office s-a ridicat la doar 45.000 metri pătrați, în scădere cu 40% față de 2022.
Pe fondul dobânzilor în creștere, rezultate mai puțin favorabile s-au înregistrat în zona tranzacțiilor investiționale, unde volumele s-au înjumătățit, precum și în zona rezidențială, unde vânzările au scăzut accelerat.
Zona spațiilor comerciale trece printr-o perioadă mai dificilă pentru chiriași. Deși vânzările au crescut, firmele resimt presiuni asupra marjelor pe fondul chiriilor în creștere (inclusiv a costurilor administrative).
Totuși, apetitul rămâne unul solid din partea dezvoltatorilor, iar planurile pentru acest an depășesc 200.000 metri pătrați de spații de retail noi (deși o parte ar putea fi amânate în contextul întârzierilor în 2024).
Pentru terenuri a fost o primă jumătate de an destul de solidă, cu un volum total de terenuri pentru proiecte imobiliare comerciale de 250 milioane euro, aproape la jumătate din cât am înregistrat pentru întreg anul 2022.
MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESS| ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

JLL: Piata imobiliară este mai pregătită acum, față de 2008

Vezi sursa originala: Moneybuzz.ro

Distribuie articol