Prezentarea unui discurs de succes

0
248

Oamenii importanti, si mai ales oamenii de afaceri, de multe ori sunt pusi in situatia de a sustine un discurs. Si oricat de multi oameni ar exista in audienta, acel discurs trebuie sa fie la fel de puternic si bun. Fie ca trebuie sa tinem un discurs in fata a 10 oameni, sau in fata a 100 de oameni, exista cateva reguli pe care un discurs trebuie sa le respecte.

Care sunt lucrurile pe care oamenii doresc sa le retina dintr-un discurs? Ce vor ei de fapt sa auda? Cum trebuie sintetizat mesajul, pentru ca acesta  sa fie bine inteles?care sunt cuvintele cu care trebuie sa incepem un discurs, si care sunt cele cu care trebuie sa finalizam un discurs? Cum ar trebui sa arate pana la urma un discurs care se doreste a fi un discurs de succes?

In prima parte a unui discurs, trebuie sa fie pronuntata foarte clar ideea despre care vrei sa vorbesti! Trebuie pur si simplu sa le spui despre ce este acel discurs. Cu aceasta ocazie, auditoriul va putea sa isi faca o idee, o idee generala despre ce se va discuta, si vor fi pusi in tema cu subiectul.  Este important ca oamenii sa inteleaga in mare parte care este ideea unui discurs, pentru a putea urmari cu atentie directia in care acesta isi doreste sa ajunga. Daca oamenii vor avea un punct de plecare, vor putea sa inteleaga mai bine orice discurs. Dupa ce le-am explicat in mare parte despre ce se va vorbi in discurs, incepem sa detaliem putin tema abordata. In aceasta parte trebuie sa le spunem lucrurile mult mai concret. Intr-un discurs, aceasta parte este de fapt mesajul central, partea cea mai importanta. In orice discurs, trebuie sa fim foarte atenti, atat la comunicarea verbala, cat si la cea nonverbala. Intr-un discurs trebuie sa folosim cuvinte si termini pe intelesul audientei, dar trebuie sa fim foarte atenti si la gesturile pe care le facem. Acestea transmit mai mult decat am crede noi vreodata. Asa cum o imagine de multe ori face mai mult decat o mie de cuvinte, la fel si un gest, mai ales intr-un discurs, poate fi foarte important.

Pentru a avea un discurs de succes, trebuie sa fim atenti si la partea finala a acestuia. Si acesta joaca un rol foarte important. Trebuie sa repetam lucrurile si punctele esentiale pe care le-am avut in discurs, pentru a ne face cat mai bine intelesi. Trebuie sa explicam audientei care a fost scopul discursului, care au fost obiectivele lui si sa le reamintim inca o data mesajul transmis in discurs. In momentul in care o persoana tine un discurs, este foarte important ca aceasta sa castige increderea si atentia audientei. Urmand acesti pasi, orice discurs poate fi pana la urma de succes. Noi trebuie doar sa avem atitudinea potrivita!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here