Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) a făcut publică planificarea inspecțiilor curente și speciale pentru obținerea gradelor didactice în anul școlar 2023-2024. Documentul specific care detaliază aceste inspecții poate fi descărcat din articolul de mai jos.
În cadrul anului școlar 2023-2024, se aplică prevederile Metodologiei referitoare la formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar, aprobate prin OMECTS nr. 5561/2011, conform unui document emis de Ministerul Educației.
Menționăm că inspecția specială pentru obținerea gradelor didactice și susținerea lucrării metodico-științifice pot fi efectuate atât în format online, cât și prin prezența fizică, conform unei adrese a Ministerului Educației, informație obținută de Edupedu.ro.
Planificare o puteți vedea pe Edupedu.ro
Despre inspecțiile școlare
Conform normelor în vigoare, respectivului regulament de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar din decembrie 2020, există mai multe tipuri de inspectie școlară, realizate de entități specifice. Aceste tipuri de inspectie și instituțiile care le efectuează sunt:
Inspecția unităților de învățământ preuniversitar poate fi efectuată de:
Ministerul Educației și Cercetării;
Inspectoratele Școlare.
În funcție de conținutul și obiectul principal al inspecției, se identifică trei tipuri fundamentale de inspectie a unităților de învățământ preuniversitar:
Inspecția Școlară Generală a Unităților de Învățământ Preuniversitar: Această inspecție reprezintă o evaluare generală a performanțelor diferitelor categorii de unități de învățământ. Se raportează explicit la politicile educaționale, scopurile și obiectivele propuse sau la standardele asumate în funcționarea acestora.
Inspecția Tematică: Acest tip de inspecție reprezintă o evaluare sau control a unui domeniu particular sau a mai multor domenii particulare ale activității unităților de învățământ preuniversitar sau a personalului acestora. În principal, se axează pe activitatea cadrelor didactice. În cadrul acestei inspecții se realizează și activități de consiliere, având în vedere obiectivele concrete pentru îmbunătățirea continuă a activității unității de învățământ.
Inspecția de Specialitate: Este o evaluare a competențelor profesionale sau a activității profesionale a cadrelor didactice la nivelul disciplinelor de studiu predate sau a activităților educaționale pe care acestea le susțin. Accentul principal este pe calitatea activităților didactice în raport cu beneficiarii primari ai educației: antepreșcolarii, preșcolarii și elevii.
Descoperă și: Guvernul, pus la colț de sindicaliștii din muzee / Progrmaul Şcoala Altfel pus în pericol
Tipurile de inspecție de specialitate sunt:
Inspecția de Specialitate Curentă
Inspecția de Specialitate pentru Definitivare în Învățământ
Inspecția de Specialitate pentru Obținerea Gradului Didactic II și I, sau Inspecția Școlară Specială
Orice Alt Tip de Evaluare/Control/Consiliere a Activității Cadrului Didactic în Domeniul de Specialitate
Această formă de evaluare este realizată de inspectorii de specialitate la nivelul Ministerului Educației și Cercetării sau al Inspectoratelor Școlare Județene/București și poate viza diverse aspecte ale activității didactice. De exemplu, poate fi o inspecție de specialitate orientată către verificarea modului de aplicare a curriculumului național sau a modului de desfășurare a evaluării curente. Totodată, poate fi realizată și pentru verificarea unor aspecte semnalate în memorii, petiții sau reclamații legate de activitatea cadrelor didactice.
Sursa: edupedu.ro
Articolul Programul de inspecții pentru obținerea gradelor didactice în anul școlar 2023-2024, anunțat de Inspectoratul Școlar al Municipiului București apare prima dată în Pedagoteca.