Război în Ucraina, ziua 700. Cursa înarmărilor: Obuze pentru forțele Kievului

Andrei C.
3 Min

„Război Rusia în Ucraina a devenit o luptă pentru muniții”, a spus secretarul general al NATO, cerând țărilor membre să „semneze” contracte pentru a-și crește producția.

NATO a anunțat marți că a încheiat un contract în valoare de 1,2 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro) pentru achiziționarea a zeci de mii de obuze de artilerie de calibru 155 mm, folosite de armata ucraineană.

Acest contract, anunțat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar trebui să permită achiziționarea a aproximativ 220.000 de obuze, potrivit unei surse apropiate Alianței. „Războiul Rusiei în Ucraina a devenit o luptă pentru muniții”, a declarat Jens Stoltenberg cu această ocazie, cerând țărilor NATO să „semneze” contracte pentru a-și crește producția.

Război

El a reafirmat, de asemenea, că nu vede în această etapă nicio amenințare iminentă la adresa NATO, într-un moment în care Ucraina va începe luna viitoare al treilea an de război de la invazia rusă în această țară, pe 24 februarie 2022. „Nu vedem nicio amenințare directă sau iminentă împotriva unei țări aliate a NATO și monitorizăm îndeaproape, desigur, ceea ce face Rusia”, a asigurat el presa. Ucraina trage câteva mii de obuze în fiecare zi și a avertizat săptămâna trecută despre o penurie de muniție.

Război în Ucraina ziua 700. Cursa înarmărilor. Lipsa de muniție este o problemă foarte reală și presantă cu care se confruntă în prezent forțele noastre armate”, a deplâns ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, joi, pe X (fostul Twitter), cu ocazia lansării unei „coaliții de artilerie”, condusă de Franța şi Statele Unite. NATO se străduie să-și consolideze capacitățile și stocurile de apărare pentru a putea ajuta în continuare Ucraina.

Război

La începutul lunii ianuarie, Alianța a anunțat că mai multe țări aliate, printre care Germania și Spania, au semnat un contract pentru achiziționarea a până la 1.000 de rachete Patriot, folosite în apărarea antiaeriană, pentru o valoare estimată la aproximativ 5,5 miliarde de dolari ( 5 miliarde de euro).

NSPA, agenția NATO însărcinată cu achizițiile și sprijinirea forțelor armate, a semnat, de asemenea, un contract în valoare de 2,4 miliarde de euro în 2023 pentru achiziționarea de obuze de tip Obuzier de 155 mm sau obuze de tanc, scrie sudouest.fr. În ultimele șase luni, a semnat contracte de acest tip în valoare totală de aproximativ zece miliarde de dolari (900 de milioane de euro), a subliniat, la rândul său, directoarea sa generală, Stacy Cummings. (Traducerea-Rador)

Distribuie articol