Te-ai gândit la o afacere cu fonduri europene?

0
163
Steag uniunea europeana

Fiind membră a Uniunii Europene, România beneficiază an de an de anumite sume provenite din programe de finanţare europeană. Toate aceste programe sunt menite să sprijine o largă paletă de domenii și astfel, diverse proiecte sau afaceri pot fi finanţate în întregime sau parţial prin accesare de fonduri europene.

Domenii ce pot fi sprijinite prin accesare fonduri europene

Atunci când dorești să te informezi în legătură cu fondurile europene pe care le poţi accesa, te „lovești” de o grămadă de informaţii și denumiri care par a fi destul de sofisticate. În realitate, toate aceste denumiri au rolul de a te ajuta să îţi găsești mai ușor domeniul de interes pentru accesare fonduri europene pentru afacerea sau proiectul tău. Domeniile pentru care se poate primi finanţare europeană sunt foarte diverse, începând cu agricultură, cercetare-dezvoltare, turism, tehnologia informaţiei, comerţ sau chiar producţie. Chiar dacă poate ai dubii că ideea ta de afacere se încadrează în domeniile finanţate prin fonduri europene, poţi să te documentezi puţin și foarte probabil vei afla că și afacerea pe care dorești să o demarezi este eligibilă pentru accesare fonduri europene.

Avantaje în accesare fonduri europene

Cel mai mare avantaj în folosirea fondurilor europene îl reprezintă faptul că sumele sunt nerambursabile (în cele mai multe dintre cazuri). Un alt avantaj este acela că pot fi accesate fonduri pentru afaceri sau proiecte debutante, dar și pentru dezvoltarea afacerilor deja funcţionale.

De asemenea, este un mare atuu faptul că prin accesare fonduri europene, poţi derula un proiect sau o afacere pentru care ai doar o parte din suma alocată investiţiilor. Acestea sunt principalele avantaje în accesare fonduri europene.

Detalii importante privind fondurile europene

Dacă ai luat decizia de a accesa fonduri europene, este important să cunoști anumite lucruri. Primul este acela că pentru a primi finanţare, trebuie să ai un proiect foarte bine scris, iar dacă nu ai experienţă poţi apela la consultanţă de specialitate. Mai apoi trebuie să pregătești o mulţime de documente și situaţii legate de afacerea ta. Şi foarte important este să respecţi întocmai etapele proiectului propus pentru a nu risca să returnezi ulterior banii primiţi.

Finanţarea europeană poate fi de mare ajutor pentru orice afacere sau proiect, dar este important să fii riguros și extreme de serios în respectarea tuturor termenilor din contractul de finanţare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here